Ali je dovolj prenova spletne strani?

Prenova spletne strani je lahko zelo težavna, če se je lotimo, ko to ni primerno. Ugotovite, ali je v vašem primeru prenova ustrezen korak ali ne.

ali-je-dovolj-prenova-spletne-strani-baza-znanja-intelectum
Pozdravljeni,

sem Nataša Kukovič, kreatorka Intelectuma, izdelovalka spletnih strani in vaša strokovnjakinja za vse digitalno.

Seznam vsebine

There are no headings in this document.

Predvsem v zadnjih letih je prenova spletne strani pogosta misel velikega števila podjetij. Še pred nekaj leti spletna stran za veliko podjetij namreč ni predstavljala glavnega vira prihodka, kar se je v zadnjem času obrnilo. Večina prometa in zaslužka se vrši preko spleta in v takem primeru je spletna stran tisto, kar mora za nas najbolj prodajati. 

Spletna stran postane hitro zastarela, saj se tehnologije neverjetno hitro posodabljajo, trendi se spreminjajo, potrošniki so vedno bolj zahtevni. In mi moramo tem zahtevam zadostiti na vseh področjih - v naši ponudbi, v našem načinu dela, v naši celotni spletni prisotnosti in nenazadnje - na naši spletni strani.

Spletna stran mora vselej odražati vašo filozofijo, ponudbo in se skladati z našim načinom dela - ga podpirati. In če spremenimo karkoli od tega, je potrebno stvari prilagoditi tudi na spletni strani.

V nadaljevanju spregovorim o tem, kaj želimo s prenovo spletne strani doseči, kaj lahko pri prenovi pričakujemo in mogoče boste uspeli ugotoviti ali je prenova spletne strani prava odločitev tudi za vas.

Naj opomnim, da se ta članek nanaša izključno na spletne strani, ki so postavljene v CMS sistemu WordPress.

Kaj želimo doseči s prenovo spletne strani?

Prenova spletne strani je potrebna takrat, ko spletna stran več ne predstavlja tega, kar delamo in/ali, ko tehnično več ne dela tega, kar bi morala. 

Vsak popravek spletne strani pa ni kar prenova. Prenova spletne strani pomeni večje spremembe oz. običajno kombinacijo sprememb na več področjih. Ko morate le spremeniti tekste ali dodati novo predstavitveno podstran za vašo novo ponudbo, to ni prenova. Takšne stvari enostavno dodamo na obstoječo spletno stran. 

O prenovi govorimo, ko obstoječo WordPress inštalacijo spremenimo do take mere, da med samim prilagajanjem ne more ostati javno objavljena. Zato pri prenovah običajno uporabimo testno (ang. staging) okolje, kjer spremembe uvajamo ločeno od “žive” spletne strani in novo verzijo potem enostavno “potisnemo” na objavljeno spletno stran.

S prenovo želimo:

 • Popolnoma spremeniti videz spletne strani, da se sklada z našo novo podobo,
 • popraviti večje število nedelujočih funkcionalnosti,
 • nadgraditi spletno stran s kakšno dodatno funkcionalnostjo (npr. dodamo spletno trgovino obstoječi predstavitveni spletni strani),
 • obnoviti hitrost in stabilnost spletne strani, ki že nekaj časa povzroča tehnične preglavice,
 • in/ali odstraniti orodja in rešitve, ki jih več ne potrebujemo oz. več niso podprta s strani razvijalcev.

Pasti prenove

Zakaj je tako zelo pomembno pravočasno ugotoviti ali bo prenova spletne strani dovolj ali ne?

Ker lahko odločitev za prenovo proti izdelavi nove spletne strani povzroči več težav kot koristi. Če se lotimo prenove, čeprav to ni ustrezen korak, lahko s prenovo dosežemo strošek izdelave nove spletne strani, čas prenove bo tudi enako dolg kot izdelava nove spletne strani (ali še daljši), velika verjetnost pa obstaja tudi, da prenova ne bo dala rezultata, ki ga iščemo.

Prenova je zelo tvegana, saj pri njej nikoli ne vemo, kaj nas čaka. Pri izdelavi nove spletne strani točno vemo, kaj nas čaka in kako bomo dosegli, kar smo si zadali. Pri prenovi pa nas omejujejo obstoječa orodja na spletni strani.

Prenova spletne strani je nepredvidljiva!

Vaša misel je mogoče, da se takšna orodja pač odstranijo in je problem rešen.

A to nikakor ni tako. 

Prvi izziv je sploh ugotoviti, kje tiči problem, ko naletimo na neko težavo. Če vam spletno stran prenavlja tisti razvijalec, ki jo je v osnovi izdelal je to sicer lahko lažja naloga. Če boste prenovo prepustili novemu razvijalcu pa se morate zavedati, da novi razvijalec ne more vedeti kako točno je prejšnji razvijalec stvari postavil in včasih je nemogoče najti delčke kode, ki povzročajo kakšne težave na spletni strani.

Drugi izziv, ki se pojavlja pri odstranjevanju neustreznih orodij je to, da pogosto nekatera, predvsem brezplačna in površno zastavljena orodja, za seboj po odstranjevanju iz spletne strani, za seboj v kodi pustijo “kup smeti”, kot jaz temu rečem. In spet - praktično nemogoče se je prebiti skozi celotno kodo, da ugotovimo, kateri delček kode je ostal. Ti delčki kode sicer včasih ne predstavljajo posebnih težav. Včasih pa ti delčki kode vplivajo na delovanje drugih orodij, ki jih želimo vključiti na spletno stran.

Tako se nam lahko zgodi (in verjetnost niti ni zanemarljiva), da bomo že na pol poti ali še dlje po začetku prenove ugotovili, da prenova ne bo mogoče. Do takrat bo v prenovo vloženega že veliko časa in denarja, potem pa boste morali znova vložiti čas in denar v novo spletno stran. 

V nadaljevanju si poglejmo, kaj lahko določene lastnosti spletne strani potegnejo za sabo, ko se lotimo prenove spletne strani in kaj lahko pričakujemo, ko želimo s prenovo doseči določeno spremembo.

Spletna stran je starejša od 5 let

Spletna stran je lahko brezhibna vrsto let, če jo “pustimo pri miru” in le dodajamo vsebine, mogoče spremenimo kakšno barvo ali pisavo, menjamo tekste in slike ter mogoče dodamo kakšen nov obrazec. V takem primeru niti ne govorimo o prenovah, ampak o rednem upravljanju spletne strani. V bistvu nam ni potrebno pričakovati težav, dokler na spletni strani pustimo ista orodja in le upravljamo z njimi.

Ko pa začnemo na starejši spletni strani uvajati večje strukturne spremembe se včasih izkaže kaj (ali več) od naslednjega:

 • orodja, ki so se uporabila za izdelavo spletne strani niso združljiva z novimi orodji, ki jih uvajamo,
 • nekatera orodja, uporabljena na spletni strani se spreminjajo hitreje kot druga in tudi v takem primeru se lahko zgodi, da obstoječa orodja med seboj ne komunicirajo več najbolje in se pojavi neka težava v delovanju,
 • starejša orodja mogoče ne omogočajo sprememb, ki si jih želimo, kar pomeni, da postanejo za nas neuporabna,

Pri starejših spletnih straneh se pogosto zgodi tudi, da stran postane počasna brez očitnega razloga. V takem primeru je zagotovo težava v kombinaciji orodij, ki so uporabljena za postavitev ali pa je podatkovna baza že tako zapolnjena, da vse skupaj zelo upočasnjuje. Če je bila spletna stran dalj časa nevzdrževana ali neustrezno vzdrževana je to še bolj verjetno.

Zapuščeni vtičniki in razširitve

Ko govorimo o WordPress spletnih straneh, se hitro srečamo z izrazom tema, vtičnik, razširitev in integracija. To so vse orodja, s katerimi dosežemo določene funkcionalnosti na spletni strani. In večina teh orodij je brezplačnih. To pomeni, da se lahko razvijalec le-tega kadarkoli odloči, da svoj projekt (nek vtičnik) zapusti. V takem primeru ne pomeni to nujno, da bo nekaj kar nehalo delovati. Ne bo pa na voljo novih posodobitev, ki so namenjene uskladitvi infrastrukturnim spremembam spleta in krpanju varnostnih lukenj spleta. Prav tako zaradi zastarelosti kode lahko pride do tega, da določen vtičnik preneha komunicirati z drugimi, ki jih imamo na spletni strani.

Zato je zelo pomembno, da se v osnovi izbirajo zanesljivi vtičniki, a to je zgodba za kdaj drugič.

Sprememba teme spletne strani

Vizualni in funkcionalni okvir vsake WordPress spletne strani je tema. Le-ta je lahko predpripravljena. Takšne teme lahko kupite že od kakšnih 30 € na leto naprej. Lahko pa imate temo, razvito po meri s kakšnim sodobnim urejevalnikom.

V primeru, ko je za izgradnjo spletne strani uporabljen kakšen sodoben in napreden ter vzdrževan urejevalnik načeloma ni pričakovati težav, ko boste prilagajali videz spletne strani ali dodajali kakšno novo funkcionalnost, pa tudi, če boste kakšno odstranjevali.

V kolikor pa je za izgradnjo spletne strani uporabljena predpripravljena tema, se vam lahko hitro zgodi, da bo cena prenove dosegla ali celo presegla strošek izdelave nove spletne strani.

Večina tem (so izjeme seveda) namreč močno oteži delo, ko jo želimo odstraniti, saj za sabo, kot že prej omenjeno, puščajo svojo kodo. In ko želimo potem dodati podobno kodo naše nove teme, se le-ti praktično ne moreta dogovoriti, katera bo veljala in nekaj enostavno ne dela, kot bi moralo. 

Druga težava, ki se ob tem pojavi je, da vsi ti delčki kode predstavljajo tudi neko težo in ko damo zraven še celotno kodo nove spletne strani se lahko zgodi, da bo spletna stran zelo počasna. 

Čiščenje kode spletne strani je zelo zamudno, zahtevno, tvegano in pogosto tudi neuspešno delo. 

Vseeno pa ni menjava teme vedno tako kritična. Pri razvijalcu svoje obstoječe teme preverite, kako lahko dosežete, da bo spletna stran po odstranitvi obdržala kar najmanj stare kode. V primerih, ko uspemo zelo dobro počistiti bazo ob odstranitvi teme, lahko temo brez težav zamenjamo.

Žal pa je na trgu ogromno tem, ki so zelo neoptimizirane in na spletni strani naredijo veliko težav, ko jo želimo odstraniti. 

A to boste videli, ko boste poskusili, nič prej.

Menjavo teme vedno prepustite strokovnjaku!

Nekdo, ki je to že delal je seznanjem z možnimi težavami in se večjemu številu le-teh zna izogniti.

Ali je cena prenove res nižja od cene izdelave nove spletne strani?

Teoretično(!) predstavlja prenova spletne strani bolj ekonomično rešitev, kot je izdelava nove spletne strani.

A največja težava pri prenovi je, spet, da je nepredvidljiva.

Če bo šlo vse po planu in brez težav bo prenova res zanemarljiv strošek v primerjavi z izdelavo nove spletne strani.

V kolikor se stvari preveč zakomplicirajo pa lahko prenova hitro doseže ali celo preseže znesek, ki bi ga namenili popolnoma novi spletni strani, hkrati pa vzame veliko več časa kot izdelava nove spletne strani.

Nevarnost pri prenovi je tudi, da na koncu mogoče vseeno ne boste mogli doseči nečesa, kar ste si zadali, ne glede na to, koliko truda bo v to razvijalec vložil, vi pa denarja.

Torej, ali je prenova spletne strani prava odločitev za vas?

Odgovor na to žal ni tako enostaven. Vsaka spletna stran je zgodba zase in ni točnih pravil, po katerih bi lahko na daleč ugotovili, ali bo prenova spletne strani zadostovala ali bo potrebno postaviti novo spletno stran.

Ali je prenova dovolj ali ne je odvisno predvsem od kombinacije orodij, ki so uporabljene na spletni strani in od obsega sprememb, ki si jih želimo. 

Vsekakor je pred odločitvijo o prenovi potrebno opraviti natančno analizo spletne strani, ki jo lahko naročite na strani Prenova spletnih strani.

Lahko pa podam nekaj primerov, ko prenova zagotovo ne bo zadostovala in bo po vsej verjetnosti potrebno izdelati novo spletno stran:

 • spletna stran je izdelana na platformi, ki ne podpira naših prihodnjih želja (npr. želimo si spletne učilnice, naša spletna stran pa je postavljena v Wix-u ali kakšnem drugem orodju, ki spletne učilnice ne omogoča).
 • spletna stran je starejša od 5 let in želimo hkrati uvesti kakršnekoli večje vizualne ali funkcionalne spremembe,
 • spletna stran že več kot 1 leto ni vzdrževana - v takem primeru lahko ob prenovi pričakujemo ogromno težav,
 • popolnoma spremenila se je ciljna publika vašega podjetja, kar pomeni, da morate na spletni strani spremeniti praktično vse: videz, vsebino in funkcionalnosti,
 • industrija, v kateri delujete se je znatno spremenila, kar pomeni, da je potrebno uvesti nove funkcionalnosti, nekatere, ki so že vključene pa so se izkazale za brezpredmetne,
 • spletna stran ima več tehničnih težav: npr. postala je počasna, ne delujejo obrazci, občasno se ustavi (“pade dol”, …),
 • v preteklosti ste doživeli vdor v spletno stran, ...

Prenova spletne strani je ustrezna rešitev takrat, ko je sicer s spletno stranjo tehnično vse v redu in želimo:

 • spletno stran nadgraditi z neko novo funkcionalnostjo (v tem primeru je mogoče za delovanje te nove funkcionalnosti potrebno prilagoditi kakšno obstoječe orodje ali ga zamenjati, da vse skupaj normalno funkcionira naprej),
 • spremeniti videz spletne strani (npr. barve, pisave, oblike in kakšno postavitev), pri čemer lahko obdržite obstoječo temo ali pa menjava le-te najbrž ne bo predstavljala težav,
 • popolnoma spremeniti vsebino spletne strani ali
 • popraviti 1 nedelujočo zadevo ali odstraniti 1 orodje, ki več ne deluje in/ali
 • doseči, da bo spletna stran bolj prodajno naravnana - dodati določene elemente, ki nam za to sedaj manjkajo.

Vsekakor prenova ni primerna rešitev, ko želimo urejati več od zgornjih stvari in je spletna stran slučajno hkrati starejša od 5 let.

V vsakem primeru, tudi, če ugotovite, da je prenova prava odločitev, poskrbite za dober načrt prenove. Preberite članek 5 prednosti načrtovanja spletne strani, ki vsekakor velja tudi v primeru prenove.

Pomaga pa vam lahko tudi brezplačni priročnik 7 elementov planiranja spletne strani, ki ga prav tako lahko uporabite, da preverite, kateri elementi vaše spletne strani so že ustrezni in kateri ne.

Za potrditev vseh trditev, če vam angleški jezik ni tuj si lahko preberete tudi članek na Hubspotu Why Redesign a Website?

Upam, da vam je ta članek pomagal pri odločitvi, ali je prenova spletne strani za vas prava odločitev ali ne.

Kakorkoli se odločite, Intelectum je tu za vas, da vas podpre tam, kjer to potrebujete. Ko se odločate za prenovo ali postavitev nove spletne strani za svoje podjetje najprej izdelamo natančno analizo in ocenimo možnost prenove. Potem, če ocenimo, da je prenova ustrezna rešitev za vas, se dela šele lotimo. 

Zahtevajte analizo svoje WordPress spletne strani!

Spletno stran bomo natančno pregledali in ocenili, če je prenova ustrezna rešitev za vas.
  0%

  Ste pripravljeni na naslednji korak v krepitvi vaše spletne pristonosti?

  Rezervirajte terminbrezplačnegauvodnega posveta

  Kliknite spodnji gumb, izpolnite obrazec in kmalu boste na svoj e-poštni termin prejeli vse informacije o izvedbi.

  Na brezplačnem 30-minutnem posvetu bomo spregovorili o vaših željah in idejah glede projekta, jaz pa bom prejela vse informacije, ki jih potrebujem za izdelavo relevantne ponudbe za izdelavo spletne strani, ki jo boste s ponosom pokazali svetu in z največjim užitkom uporabljali.

  Nataša Kukovič s.p.,

  Grajska cesta 23,

  2317 Oplotnica

  Prijava na novice
  Strinjate se, da vam občasno pošiljamo e-poštna sporočila z informativno in marketinško vsebino.

  To spletno stran ščiti reCAPTCHA. Veljata Google Politika zasebnosti ter Pogoji uporabe

  Vse pravice pridržane © 2023 Intelectum