Ali lahko sama izdelam spletno stran za svoje podjetje?

Nazadnje urejeno:
13 junija, 2024
Ali lahko sama izdelam spletno stran za svoje podjetje?
Reading Progress Bar
Kazalo vsebine:

Ali lahko sami izdelate svojo spletno stran ali ne, je odvisno od številnih faktorjev, med katerimi sama izpostavljam naslednje:

Pa si podrobneje poglejmo vseh 5 faktorjev te pomembne odločitve, ali boste svojo spletno stran izdelali sami ali ne.

Ali imate dovolj časa za izdelavo?

Izdelava spletne strani je skupek ogromnega števila korakov, da pridete do cilja. Najprej je potrebno seveda izdelati načrt in ga potem tudi implementirati.  A v vsakem primeru bo izdelava spletne strani, predvsem, če se boste izdelave učili od začetka, zelo dolgotrajna. 

Pri tem imate 2 možnosti:

  • Začasno opustite večino ostalih dejavnosti in se posvetite izključno izdelavi spletne strani, da bo le-ta končana vsaj v roku 1-2 mesecev.
  • Delate v času, ki vam ostane in projekt izdelave spletne strani raztegnete na čas od 6 mesecev pa tudi do 1 leta.
Hitro boste ugotovili, da izdelava spletne strani zahteva celega človeka.

Tudi razvijalci, ki se s tem ukvarjamo vsakodnevno, potrebujemo veliko časa za postavitev spletne strani, še posebej, če gre za kakšno bolj specifično, zahtevno zadevo.

Moje priporočilo je, da se z izdelavo spletne strani ukvarjate vsaj 2-3 ure dnevno, če želite, da bo končana v nekem doglednem času. A tudi to le v primeru, da vaš projekt ni pretirano zahteven.

Seveda, navadna predstavitvena spletna stran vam bo vzela relativno malo časa. Z uporabo naprednih urejevalnikov, kot je npr. Elementor, si lahko ta čas še znatno skrajšate in spletno stran postavite praktično v 1 tednu. A bo to verjetno spletna stran, ki jo boste uvozili iz pred pripravljenih predlog, to pa pomeni, da bo po vsej verjetnosti izgledala povprečno, vi pa se boste v kratkem času vseeno odločili, da zaupate izdelavo nove spletne strani strokovnjaku.

Iz vidika razpoložljivega časa ocenjujem, da je samostojna izdelava primerna za manjše podjetnike, ki še nimajo toliko posla, da bi jim le-ta zasedel večino njihovega časa. Nikakor pa samostojna izdelava spletne strani ni primerna za podjetnike, ki se ukvarjajo s svojim poslom, zraven hodijo še v kakšno službo in imajo po možnosti še otroke.

V praksi pogosto vidim primere, ko se ljudje s pomanjkanjem časa lotijo še tega in hitro ugotovijo, da ne gre. In na koncu v izdelavo vložijo ure in ure časa, potem pa vseeno plačajo strokovnjaka, da jim spletno stran izdela.

Torej: Ali ste prepričani, da vam razpoložljiv čas dopušča, da se lotite takšnega obsežnega projekta?

Ali imate tehnično “žilico” in voljo do takega dela?

Ali ste tehnično vsaj osnovno podkovani, ali ne, je zelo pomemben vidik odločitve, ali boste svojo spletno stran lahko izdelali sami.

Ne gre za to, da morate biti programer ali računalniški genij, morate pa se počutiti “udobno” med takšnim delom. 

Če imate slučajno že težave z uporabo socialnih omrežij in raziskovanjem vseh možnosti, ki jih tam imate, obstaja velika verjetnost, da vam tudi izdelava spletne strani ne bo ležala. 

Da se prepričate, ali je to za vas ali ne, priporočam, da si ogledate kakšne prikazne videe, ki prikazujejo uporabo urejevalnika Elementor in uporabo Wordpress okolja, saj boste dobili vpogled v to, kako delo poteka. 

V praksi se pogosto pokaže, da je izdelava spletne strani prezahteven projekt za osebe brez predznanja. Veliko ljudi takšno delo enostavno spravlja ob živce in verjamem, da je vaš čas lahko bolje porabljen ob izdelavi vaših izdelkov oz. izvajanjem storitev, ki jih ponujate.

Ali ste dobri pri raziskovanju po spletu?

Bistven del izdelave spletne strani je raziskovanje. V prvi vrsti gre za raziskovanje možnosti, ki jih imate za izvedbo posameznih želja, ki jih imate. V drugi vrsti pa gre za raziskovanje načina, kako to izvesti.

Za vse, kar boste želeli ustvariti, na spletu obstajajo video prikazi ali natančna navodila v pisni obliki. A ta navodila je potrebno tudi najti.

Najpogosteje se zgodi, da se do rešitve ljudje brez predznanja ne dokopljejo (ali pa to traja celo večnost), ker enostavno ne morete vedeti, kaj iščete.

Iz vidika sposobnosti raziskovanja se vprašajte, kako ste v preteklosti iskali rešitve za probleme bolj tehnične narave?

Ali kontaktirate strokovnjaka, ali rešitve iščete z vprašanji po socialnih omrežjih, ali ste zelo vešči v Googlanju?

Če drži zadnja možnost imate mogoče zelo dobre možnosti, da vam projekt izdelave spletne strani uspe. Če ste se tudi do zdaj vedno zanašali na pomoč drugih, pa je uspeh projekta vprašljiv.

In ne zato, ker rešitev na tak način ne boste našli, ampak bo vsaka rešitev kapljala zelo počasi, saj bo potrebno vedno čakati, da pridete do prave rešitve.

Zavedajte se, da se bo skozi proces izdelave pojavljalo vedno več vprašanj in konstantno čakanje na pomoč bo vaš projekt nenormalno zavleklo.

Ali dobro razumete angleško?

95 % navodil, ki jih lahko pridobite na spletu o izdelavi spletnih strani, je v angleškem jeziku, ker v slovenskem prostoru praktično ni razvijalcev, ki bi bili pripravljeni deliti svoje znanje, vsaj ne brezplačno.

Prav tako so navodila za uporabo tem in vtičnikov pravzaprav v celoti v angleškem jeziku.

Tudi raziskovati boste po spletu morali v angleščini, v stilu “How to …”. Kar pomeni, da boste morali še poznati izraze, ki jih je potrebno v iskalnik vpisati, da boste dobili informacije, ki so za vas tiste prave.

Alternativa je seveda kakšen tečaj izdelave spletnih strani, a to spet pomeni investicijo, ki pa vam ne zagotavlja, da se boste naučili vsega, kar je potrebno za vaš specifičen projekt. Za zelo enostavne spletne strani je tudi to primerno, ko je potrebno vključiti kakšne zahtevne funkcionalnosti, pa so taki tečaji pomanjljivi in morate potem vseeno cel kup informacij pridobivati sami.

Ali bi v času, ki ga porabite za izdelavo mogoče lahko skreirali več denarja z opravljanjem svoje dejavnosti?

Ko se odločate ali boste sami izdelali svojo spletno stran ali ne, je smiselno razmisliti iz vidika tega, kaj lahko vi naredite v času, ki bi ga temu namenili?

Torej, če je vaša dejavnost dovolj vrednotena, da lahko vi v tem času ustvarite več, kot pa bi plačali strokovnjaka, da vam izdela spletno stran, je predaja projekta pravemu razvijalcu verjetno bolj smiselna odločitev.

Iz tega vidika je samostojna izdelava smiselna le, če ocenjujete, da v času, ki bi ga namenili izdelavi spletne strani, ne morete sami ustvariti enako ali večjo količino denarja, kot pa vas bi stal projekt izdelave spletne strani pri strokovnjaku.

Kakšne so zahteve vašega projekta?

Verjetno najpomembnejši pomislek, ko razmišljate o samostojni izdelavi spletne strani, je, ali potrebujete nekaj zelo enostavnega ali si želite tudi kakšnih naprednih rešitev?

Več o osnovnih rešitvah na spletnih straneh si lahko preberete tudi v mojem zapisu “Rešitve spletne strani”.

V osnovi je popolnoma primerno, da si izdelate spletno stran, ki bo predvsem predstavitvena “vizitka” ali kvečjemu kakšen blog. Ta bo namreč tudi brez predhodnega znanja izdelana hitro in z njo ne boste imeli večjih težav.

Ko gre za projekte, ki vsebujejo bolj zahtevne funkcionalnosti, kot so spletne trgovine, rezervacijske platforme in spletne učilnice, pa že zahtevajo veliko veščin. Ali, če si želite dobro optimizirane spletne strani za prikazovanje v Googlu, vsekakor ne boste prišli do vseh potrebnih tehnik in trikov sami.

Pri bolj zahtevnih projektih je pogosto težava tudi hitrost spletne strani, kar je tudi zelo tehnično opravilo. Da ne govorimo o medsebojnem povezovanju različnih sistemov (npr. povezava spletne trgovine s spletno učilnico), pri čemer pogosto ni na voljo obstoječih informacij na spletu, ampak razvijalci sami iščemo optimalne rešitve za svoje naročnike.

Torej: Ali potrebujete le predstavitev, ali bi radi, da spletna stran resnično “dela” za vas?

Če želite, da spletna stran dela za vas, samostojna izdelava najbrž ne bo prava odločitev.

Torej, ali lahko sam-a izdelam svojo spletno stran?

Kot lahko vidite, je ta odločitev odvisna od večih faktorjev.

Sama zagovarjam samostojno izdelavo le v primerih, ko imate dovolj časa, vam tehnično delo na računalniku nikoli ni predstavljalo težav, obvladate angleško, želite pa predvsem predstavitveno spletno stran in/ali blog.

Ali je v vašem primeru samostojna izdelava smiselna lahko ugotovite tudi skozi proces načrtovanja spletne strani, kjer vam lahko pomaga ekipa Intelectuma. Več o tem lahko preberete na podstrani naše spletne strani “Načrtovanje spletnih strani”.

Ali lahko sama izdelam spletno stran za svoje podjetje? To je eno prvih vprašanj, s katerimi se sreča večina podjetnic in podjetnikov, ko začnejo razmišljati o tem, da je čas za postavitev spletne strani.

Ena od pomembnejših storitev Intelectuma je tudi podpora podjetnikov in podjetnic pri samostojni izdelavi spletnih strani. Ob tem sem skozi čas prepoznala 5 najpomembnejših faktorjev, ki vplivajo na to ali bo samostojna izdelava dala rezultat, ki ga želite, ali ne, in sicer:

  • Ali imate dovolj časa za izdelavo?
  • Ali imate tehnično “žilico?
  • Ali ste dobri pri raziskovanju po spletu?
  • Ali dobro razumete angleško?
  • Ali bi v času, ki ga porabite za izdelavo mogoče lahko skreirali več denarja z opravljanjem svoje dejavnosti?
  • Kakšne so zahteve vašega projekta?

Pa si jih kar poglejmo po vrsti. Upam, da si skozi zapis odgovorite na vprašanje, ali lahko sam-a izdelam spletno stran za svoje podjetje?

Ali imate dovolj časa za izdelavo?

Izdelava spletne strani je skupek ogromnega števila korakov, da pridete do cilja. Najprej je potrebno seveda izdelati načrt in ga potem tudi implementirati.  A v vsakem primeru bo izdelava spletne strani, predvsem, če se boste izdelave učili od začetka, zelo dolgotrajna. 

Pri tem imate 2 možnosti:

  • Začasno opustite večino ostalih dejavnosti in se posvetite izključno izdelavi spletne strani, da bo le-ta končana vsaj v roku 1-2 mesecev.
  • Delate v času, ki vam ostane in projekt izdelave spletne strani raztegnete na čas od 6 mesecev pa tudi do 1 leta.

Izdelava spletne strani je skupek ogromnega števila korakov, da pridete do cilja. Najprej je potrebno seveda izdelati načrt in ga potem tudi implementirati.  A v vsakem primeru bo izdelava spletne strani, predvsem, če se boste izdelave učili od začetka, zelo dolgotrajna. 

Pri tem imate 2 možnosti:

Hitro boste ugotovili, da izdelava spletne strani zahteva celega človeka.

Tudi razvijalci, ki se s tem ukvarjamo vsakodnevno, potrebujemo veliko časa za postavitev spletne strani, še posebej, če gre za kakšno bolj specifično, zahtevno zadevo.

Moje priporočilo je, da se z izdelavo spletne strani ukvarjate vsaj 2-3 ure dnevno, če želite, da bo končana v nekem doglednem času. A tudi to le v primeru, da vaš projekt ni pretirano zahteven.

Seveda, navadna predstavitvena spletna stran vam bo vzela relativno malo časa. Z uporabo naprednih urejevalnikov, kot je npr. Elementor, si lahko ta čas še znatno skrajšate in spletno stran postavite praktično v 1 tednu. A bo to verjetno spletna stran, ki jo boste uvozili iz predpripravljenih predlog, to pa pomeni, da bo po vsej verjetnosti izgledala povprečno, vi pa se boste v kratkem času vseeno odločili, da zaupate izdelavo nove spletne strani strokovnjaku.

Iz vidika razpoložljivega časa ocenjujem, da je samostojna izdelava primerna za manjše podjetnike, ki še nimajo toliko posla, da bi jim le-ta zasedel večino njihovega časa. Nikakor pa samostojna izdelava spletne strani ni primerna za podjetnike, ki se ukvarjajo s svojim poslom, zraven hodijo še v kakšno službo in imajo po možnosti še otroke.

V praksi pogosto vidim primere, ko se ljudje s pomanjkanjem časa lotijo še tega in hitro ugotovijo, da ne gre. In na koncu v izdelavo vložijo ure in ure časa, potem pa vseeno plačajo strokovnjaka, da jim spletno stran izdela.

Ali imate tehnično žilico in voljo do takega dela?

Ali ste tehnično vsaj osnovno podkovani, ali ne, je zelo pomemben vidik odločitve, ali boste svojo spletno stran lahko izdelali sami.

Ne gre za to, da morate biti programer ali računalniški genij, morate pa se počutiti “udobno” med takšnim delom. 

Če imate slučajno že težave z uporabo socialnih omrežij in raziskovanjem vseh možnosti, ki jih tam imate, obstaja velika verjetnost, da vam tudi izdelava spletne strani ne bo ležala. 

Da se prepričate, ali je to za vas ali ne, priporočam, da si ogledate kakšne prikazne videe, ki prikazujejo uporabo urejevalnika Elementor in uporabo WordPress okolja, saj boste dobili vpogled v to, kako delo poteka. 

V praksi se pogosto pokaže, da je izdelava spletne strani prezahteven projekt za osebe brez predznanja. Veliko ljudi takšno delo enostavno spravlja ob živce in verjamem, da je vaš čas lahko bolje porabljen ob izdelavi vaših izdelkov oz. izvajanjem storitev, ki jih ponujate.

Ali ste dobri pri raziskovanju po spletu?

Bistven del izdelave spletne strani je raziskovanje. V prvi vrsti gre za raziskovanje možnosti, ki jih imate za izvedbo posameznih želja, ki jih imate. V drugi vrsti pa gre za raziskovanje načina, kako to izvesti.

Za vse, kar boste želeli ustvariti, na spletu obstajajo video prikazi ali natančna navodila v pisni obliki. A ta navodila je potrebno tudi najti.

Najpogosteje se zgodi, da se do rešitve ljudje brez predznanja ne dokopljejo (ali pa to traja celo večnost), ker enostavno ne morete vedeti, kaj iščete.

Iz vidika sposobnosti raziskovanja se vprašajte, kako ste v preteklosti iskali rešitve za probleme bolj tehnične narave?

Ali kontaktirate strokovnjaka, ali rešitve iščete z vprašanji po socialnih omrežjih, ali ste zelo vešči v Googlanju?

Če drži zadnja možnost imate mogoče zelo dobre možnosti, da vam projekt izdelave spletne strani uspe. Če ste se tudi do zdaj vedno zanašali na pomoč drugih, pa je uspeh projekta vprašljiv.

In ne zato, ker rešitev na tak način ne boste našli, ampak bo vsaka rešitev kapljala zelo počasi, saj bo potrebno vedno čakati, da pridete do prave rešitve.

Zavedajte se, da se bo skozi proces izdelave pojavljalo vedno več vprašanj in konstantno čakanje na pomoč bo vaš projekt nenormalno zavleklo.

Ali dobro razumete angleško?

95 % navodil, ki jih lahko pridobite na spletu o izdelavi spletnih strani, je v angleškem jeziku, ker v slovenskem prostoru praktično ni razvijalcev, ki bi bili pripravljeni deliti svoje znanje, vsaj ne brezplačno.

Prav tako so navodila za uporabo tem in vtičnikov pravzaprav v celoti v angleškem jeziku.

Tudi raziskovati boste po spletu morali v angleščini, v stilu “How to …”. Kar pomeni, da boste morali še poznati izraze, ki jih je potrebno v iskalnik vpisati, da boste dobili informacije, ki so za vas tiste prave.

Alternativa je seveda kakšen tečaj izdelave spletnih strani, a to spet pomeni investicijo, ki pa vam ne zagotavlja, da se boste naučili vsega, kar je potrebno za vaš specifičen projekt. Za zelo enostavne spletne strani je tudi to primerno, ko je potrebno vključiti kakšne zahtevne funkcionalnosti, pa so taki tečaji pomanjkljivi in morate potem vseeno cel kup informacij pridobivati sami.

Ali bi v času, ki ga porabite za izdelavo mogoče lahko skreirali več denarja z opravljanjem svoje dejavnosti?

Če je vaša dejavnost dovolj vrednotena, da lahko vi v tem času ustvarite več, kot pa bi plačali strokovnjaka, da vam izdela spletno stran, je predaja projekta pravemu razvijalcu verjetno bolj smiselna odločitev.

Ko se odločate ali boste sami izdelali svojo spletno stran ali ne, je smiselno razmisliti iz vidika tega, kaj lahko vi naredite v času, ki bi ga temu namenili?

Iz tega vidika je samostojna izdelava smiselna le, če ocenjujete, da v času, ki bi ga namenili izdelavi spletne strani, ne morete sami ustvariti enako ali večjo količino denarja, kot pa vas bi stal projekt izdelave spletne strani pri strokovnjaku.

Kakšne so zahteve vašega projekta?

Verjetno najpomembnejši pomislek, ko razmišljate o samostojni izdelavi spletne strani, je, ali potrebujete nekaj zelo enostavnega ali si želite tudi kakšnih naprednih rešitev?

Več o osnovnih rešitvah na spletnih straneh si lahko preberete tudi v mojem zapisu “Rešitve spletne strani”.

V osnovi je popolnoma primerno, da si izdelate spletno stran, ki bo predvsem predstavitvena “vizitka” ali kvečjemu kakšen blog. Ta bo namreč tudi brez predhodnega znanja izdelana hitro in z njo ne boste imeli večjih težav.

Ko gre za projekte, ki vsebujejo bolj zahtevne funkcionalnosti, kot so spletne trgovine, rezervacijske platforme in spletne učilnice, pa že zahtevajo veliko veščin. Ali, če si želite dobro optimizirane spletne strani za prikazovanje v Googlu, vsekakor ne boste prišli do vseh potrebnih tehnik in trikov sami.

Pri bolj zahtevnih projektih je pogosto težava tudi hitrost spletne strani, kar je tudi zelo tehnično opravilo. Da ne govorimo o medsebojnem povezovanju različnih sistemov (npr. povezava spletne trgovine s spletno učilnico), pri čemer pogosto ni na voljo obstoječih informacij na spletu, ampak razvijalci sami iščemo optimalne rešitve za svoje naročnike.

Če želite, da spletna stran dela za vas, samostojna izdelava najbrž ne bo prava odločitev.

Torej: Ali potrebujete le predstavitev, ali bi radi, da spletna stran resnično “dela” za vas?

Ali lahko sama izdelam spletno stran za svoje podjetje?

Kot lahko vidite, je ta odločitev odvisna od več faktorjev.

Sama zagovarjam samostojno izdelavo le v primerih, ko imate dovolj časa, vam tehnično delo na računalniku nikoli ni predstavljalo težav, obvladate angleško, želite pa predvsem predstavitveno spletno stran in/ali blog.

Ali je v vašem primeru samostojna izdelava smiselna lahko ugotovite tudi skozi proces načrtovanja spletne strani, kjer vam lahko pomaga tudi ekipa Intelectuma.

Prikaži vse zapise
O avtorici:
Pozdravljeni!
Sem Nataša Kukovič, kreatorka Intelectuma avtorica zapisov, ki jih pravkar prebirate. Upam, da vam s svojim znanjem pomagam pri krepitvi vaše spletne prisotnosti.
Več o meni