CMS vs. programirana spletna stran

Kaj je bolje: Spletna stran, narejena v Wordpressu ali katerem drugem CMS sistemu, ali sprogramirana spletna stran? V tem prispevku izveš, katere so prednosti in slabosti ene in druge odločitve.
CMS-programirana-spletna-stran-intelectum

Vsebina

Vsebina

Sorodni članki

5 korakov načrtovanja spletne strani

Izdelava spletne strani je mnogo več kot le postavitev elementov in besedila na svoje mesto. V ozadju se skriva še mnogo več. V tem članku izveš skozi katerih 5 korakov izdelave spletne strani je potrebno iti, da bo ta resnično prodajno naravnana in da bo služila svojemu namenu.

Preberi več »

WordPress

Wordpress je vodilni Sistem za upravljanje vsebin na spletu v svetovnem merilu. Tukaj vam predstavljam, zakaj je tako in kakšne prednosti lahko tudi vi izkoristite, če se odločite za izdelavo Wordpress spletne strani.

Preberi več »

Ko se že odločiš za postavitev spletne strani ali spletne trgovine, imaš v osnovi 2 možnosti: Izdelavo v CMS sistemu ali programiranje spletne strani ali spletne trgovine iz “nule”. Vsaka možnost je enakovredno primerna, vendar odvisno od potreb in želja, ki jih imaš. 

1. Kaj je CMS?

CMS

=

Sistem za upravljanje vsebin

Že ime samo pove, da gre za sistem, ki olajša urejanje vsebin na spletni strani (trgovini). Gre torej za neko predpripravljeno orodje, ki celoten proces izdelave spletne strani ali trgovine olajša in pospeši (ter s tem poceni). CMS sistemi so vedno močnejši in so primerni za vedno več podjetij, tudi velikih. 

Če se že zanimaš za postavitev spletne strani ali trgovine ti je po vsej verjetnosti že prišel na uho izraz WordPress, Shopify, mogoče celo Opencart ali karkoli drugega.

CMS-intelectum

Gre za tisto, ko te nekdo vpraša: “V čem imaš delano spletno stran (trgovino)”.

Izdelava spletne strani ali trgovine poteka vedno na enak način. Razlikujejo se le moduli oz. funkcije in elementi dizajna, ki jih dodajamo. Načeloma pa lahko tako spletno stran vedno prevzame v upravljanje kdo drug – saj se v temeljno kodo ni potrebno spuščati, saj se vse ureja iz “Front-enda” – uporabniškega vmesnika, ki je vnaprej prilagojen ljudem, ki ne obvladajo programiranja.

S CMS sistemom, predvsem z WordPressom, torej lahko izdelamo spletno stran ali trgovino brez poznavanja html-ja, css-a in javascripta, celo php-ja, brez česar pri programiranju ne gre.

Uporabniški vmesnik je v CMS sistemu vnaprej določen, odvisno od sistema, ki ga izbereš. To pomeni, da je vnaprej določeno, kje boš kot uporabnik/ca kliknil/a za ustvarjanje novega članka ali podstrani. 

2. Kaj je programirana spletna stran ali trgovina?

programirana-spletna-stran-intelectum

Programirana spletna stran ali trgovina je že čisto drug svet. Ta koda na levi? Točno tako izgleda tvoja sprogramirana spletna stran preden jo razvijalec postavi na splet!

No, tako v ozadju izgleda vsaka spletna stran ali trgovina, vendar ti tega ne vidiš, niti tega (večino časa) ne vidi tisti, ki ti spletno stran ali trgovino izdela s pomočjo CMS sistema.

Programiranje spletne strani ali trgovine zahteva ročno pisanje kode za vsako malenkost na tvoji spletni strani ali trgovini. Tako ti programer iz “nule” ustvari ozadje spletne strani ali trgovine, ki ga boš ti uporabljal/a, ko boš pisal/a nove članke, ustvarjala morebitne podstrani, dodajal/a nove izdelke v spletno trgovino, …

3. CMS vs. programirana spletna stran

Kaj je torej primerno zate? Kaj je primerno za potrebe tvoje spletne strani ali trgovine?

Odločitev naj izhaja iz ciljev, ki si jih za svojo spletno stran ali trgovino postaviš ter glede na uporabnost, ki jo od nje pričakuješ.

Končno odločitev pa sprejmi glede na spodnje prednosti in slabosti.

Primerjava

CMS

Programirano

Uporaba CMS je primerna vsaj za 95 % podjetij!

Pred nekaj desetletji je bilo res z uporabo CMS sistemov težje doseči vse, kar lahko tudi danes. Iz tega razloga ročno programiranje spletnih strani in trgovin praktično izumira. Rezervirano je za velikopotezne projekte, ki se dolgoročno razvijajo. 

Programirana spletna stran je priporočljiva tudi v primeru, da načrtujete zahtevno interaktivno aplikacijo, kjer se podjetje ne bo le predstavljalo, ampak bo predstavljalo celotno platformo za rešitev nekega problema uporabnika. 

Najhitreje boš razumel/a, če to navežem recimo na e-davke. Tovrstno platformo je skoraj nemogoče ustvariti s klasičnim CMS sistemom (ali pa bo taka platforma izredno težavna za urejanje in bo verjetno počasna), zato je tam potreben razvoj po meri. 

Če to bereš imaš zagotovo manjše ali srednje veliko podjetje, ker osebno ciljam le takšne, kot si ti. In v tem primeru je uporaba CMS ZAGOTOVO prava izbira zate. Mislim, da ni običajnega podjetja, ki mu CMS sistem ne bi omogočal vsega, kar potrebuje. 

Vsekakor pa se lahko o tem osebno pogovoriva tudi osebno. 

4. Vloga urejevalnikov vsebine pri uporabi CMS sistemov

Z vedno večjim razvojem CMS sistemov, predvsem WordPressa (več o WordPressu tukaj), ki ga trenutno uporablja več kot 30 % vseh spletnih strani in trgovin je nastala tudi potreba po dodatnem olajšanju izdelave spletnih strani in trgovin. Še nekaj let nazaj je namreč bilo znanje html, css in javascripta tudi za izdelavo strani v WordPressu priporočljivo, saj je le tako bilo možno ustvariti napredne dizajne. Sedaj pa so se pojavili razni urejevalniki spletnih strani.

Zaradi urejevalnikov lahko praktično vsak, ki mu tehnična računalniška znanja “ležijo”, ustvari svojo lastno spletno stran. Vseeno to ni priporočljivo, ker boš ti za izdelavo porabil/a bistveno več časa, kot nekdo, ki se s tem ukvarja 100 % svojega časa. Prav tako ti v svojem času ne boš odkrila vseh trikov in posebnosti, ki jih je možno doseči s poglobljenim poznavanjem teh urejevalnikov.

In ves tisti čas lahko ti ustvarjaš za svoje stranke, izvajaš svoje storitve, strokovnjak pa zate izdela spletno stran ali trgovino, ki bo resnično nagovorila tvojo idealno stranko.

Uporaba urejevalnikov spletnih strani omogoča tudi to, da lahko kasneje sam/a ustvarjaš vsebine na svoji spletni strani ali trgovini na še bolj preprost način.

urejevalniki-intelectum

Če si to prebral/a do konca, je to zagotovo tema, ki se ti v tem trenutku najpogosteje pojavlja v mislih. Očitno je čas, da v svojem poslu narediš naslednji korak in ga podpreš z novo spletno stranjo ali trgovino, ki ti jo z veseljem strokovno, ugodno in hitro izdelam.

Že veš, zakaj so moje spletne strani in trgovine zate bolj primerne kot konkurenčne?

Povejte še drugim...

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-pošta
Share on print
Natisni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Vpišite svoj e-poštni naslov

Obvestilo!

Ta spletna stran ti mogoče ne izgleda kot spletna stran nekoga, ki izdeluje spletne strani. Ta spletna stran je tipični primer težav, ki nastanejo, ko nimamo jasne celotne spletne podobe. Le-ta v mojem primeru sedaj v ozadju aktivno nastaja in v kratkem te bom navdušila s svojim novim spletnim mestom, ki me bo celovito predstavilo in kjer boš dobila resnično vse informacije o meni in mojem delu, pa tudi do številnih koristnih strokovnih brezplačnih, pa tudi plačljivih vsebin. 

Želiš, da te nekdo usmeri k pravilnemu nastopu na spletu?

In to BREZPLAČNO!?