Prednosti unikatne spletne strani

Prednosti unikatne spletne strani so nekaj, česar bi se še pred začetkom izdelave svoje nove spletke moral-a zavedati. To bo namreč ključni faktor odločitve o tem, ali bo tvoja spletna takšna, da se zlije z okolico, ali bo izstopala iz povprečja. 

Dejstvo je, da bo bolj unikatno spletno mesto tudi dražje, priprava in izdelava pa bosta vzeli tudi znatno več časa, kot izdelava standardne spletne strani.

In kot izvajalka bi morala zvesto zagovarjati unikatnost spletnih strani, jaz pa tega vseeno ne bom naredila. 

Preden se dotaknemo dejanskih prednosti unikatne spletne strani, se je potrebno vprašati, ali je to v TVOJEM primeru nujno? 

Če ugotoviš, da je to nujno zaradi narave tvojega dela ali specifike tvojih strank, ali pa če se enostavno odločiš, da ti hočeš biti popolnoma drugačna, je odgovor jasen: Moraš izkoristiti vse prednosti unikatnega spletnega mesta. 

Razjasniti si je potrebno tudi nekaj glede unikatnosti: Tudi, če dizajn ni nič posebnega, je tvoja spletna stran še vedno unikatna do neke mere, ker daš nanjo SVOJE barve, SVOJE vsebine, SVOJE izdelke, SVOJE opise storitev, SVOJE fotografije. Vse, česar ne ukradeš nikjer drugje je unikatno. Zato pri mladih podjetnikih in podjetnicah pogosto poudarjam pomen VSEBINE. Ta je tisto, kar bo naredilo tvojo spletno stran unikatno in ne nujno poseben dizajn.

Če se strinjaš z zadnjim odstavkom te vabim, da si prebereš vse o mojem spletnem programu “Pripravi svojo srčno spletko”, kjer se med drugim naučiš tudi pisanja vsebin tako, da pritegnejo, tako, da z vsebino ustvariš unikatno spletno mesto. 

Sedaj pa se ustavimo še pri tem, za koga je unikatno spletno mesto nekaj nujnega?

Nujnost unikatne spletne strani osebno ocenjujem po 2 ključnih kriterijih:

  • branža, v kateri deluješ
  • želena spletna podoba podjetja

Unikatne spletne strani v različnih branžah

Verjamem, da je unikatno spletno mesto nujno v tako imenovanih “ustvarjalnih” branžah. Torej v branžah, kjer zastopamo unikatnost tudi s svojim delom, kjer se unikatnost pravzaprav najbolje prodaja. 

Izvajalci v katerih branžah torej nujno potrebujejo unikatno spletno mesto?

  • Fotografi in kamermani (slednji morajo pri svojem dizajnu uporabiti videe, logično)
  • Grafični oblikovalci
  • Modni stilisti
  • Manekeni in druge javne osebnosti (tudi npr. influencerji naj imajo res poseben blog, ki izrazi tisto, zaradi česar je dotični influencer poseben)
  • Marketerji, …

Pa vendar ne gre za to, da morajo spletna mesta v teh branžah izstopati na enak način. Vsak izbere svojo unikatnost. Nekaterim bo to dizajn, nekaterim bo to vsebina, nekaterim neka malenkost v uporabniški izkušnji, … Nekatere možnosti bodo dražje, nekatere cenejše, nekatere bodo vzele za pripravo veliko časa, nekatere manj. Uniakten dizajn sicer res OBIČAJNO je povezan z višjim stroškom, a čisto mogoče imaš srečo in bo tvoja unikatnost v okvirih cene standardnega dizajna.

Ne glede na to, katera branža je, mora priti do izraza tvoje delo in ne dizajn tvoje spletne strani. Razen seveda, če si dejansko v dejavnosti oblikovanja spletnih mest. Vse, kar je na spletni strani mora povzdigniti tisto, kar je pomembno. 
Gre v bistvu za to, da poznaš svojo blagovno znamko in katere vrednote zagovarjaš. V bistvu gre pri izbiri, ali boš ubral-a pot unikatnega dizajna ali ne, odvisna od ciljev tvojega spletnega mesta. O ciljih spletnega mesta si lahko več prebereš tudi v mojem Video blogu na Youtubu.

Unikatne spletne strani vplivajo na spletno podobo podjetja

Tukaj ne čutim potrebe dolgoveziti, ker je čisto preprosto ugotoviti, ali je tvoja spletna podoba taka, da potrebuje tudi unikatno spletno mesto, ki bo tvojo že doseženo spletno podobo dodatno podprlo.

Preprosto si odgovori na 1 vprašanje:

Če ugotoviš, da si, potem je unikatno spletno mesto nekaj, kar res potrebuješ, da bo podprlo tvoj sedanji spletni nastop.

Kako doseči unikatnost?

Unikatnost v svetu grafičnega oblikovanja pogosto dobi konotacijo “napačnega”. Unikatno je zelo pogosto “skregano” s pravili grafičnega oblikovanja. Gre pravzaprav za to, da naredimo stvari drugače, kot je običajno. 

Sedaj pa “million dollar question” – Kaj točno bo naredilo moje spletno mesto unikatno? Kaj je še lahko tako posebnega, da tega ni nikjer?

To je izredno dobro vprašanja, čisto na kratko pa ti v spodnji galeriji predstavljam le nekaj malenkosti, ki sem jih jaz ustvarila za svoje stranke, ki niso bile nikjer drugje. 

Galerija kakih 5 postavk, ki na mojih spletnih mestih izstopajo

Da vidiš še več mojega unikatnega dela, obišči stran z mojimi top 10 projekti.

Izdelava unikatnega dizajna je seveda delo oblikovalca spletnih mest, mogoče celo v sodelovanju z grafičnim oblikovalcem. Kot osnovo pa si vzemi naslednji nasvet: Razišči svojo konkurenco. Kakšna spletna mesta imajo in kaj bi ti lahko imel-a bolje, kot vsi ostali ter to izbral-a kot unikatnost na SVOJEM spletnem mestu?

Pasti unikatnosti

Čisto na kratko pa želim poudariti še nekaj, česar se močno pazi, ko želiš ustvariti unikatno spletno mesto. Unikatnost se pogosto prelije v “kričečost”. Pogosto kakšen podjetnik ali celo izdelovalec spletne strani začne z namenom ustvarjanja unikatnosti dodajati spletni strani čisto preveč nasičenih barv, izstopajočih animacij in nekih skakajočih elementov, ki nikomur ne naredijo nič dobrega. Dokazano je, da preveč različnih elementov na speltni strani lahko obiskovalca zmede, kar pa pomeni, da spletno mesto zapusti.

Moje načelo je, da naj vsaka spletna stran ima največ 3 unikatne elemente (npr. posebej zanimive učinke na fotografijah in neko unikatno obliko tekstovnih blokov), ostalo pa naj bo diskretno.

Related posts