Slovarček izrazov

Koristen, ko razmišljate o izdelavi spletne strani

Pri delu se pogosto srečujemo s tem, da včasih komunikacija med naročnikom in izdelovalcem spletne strani težko dobro steče, saj izdelovalci včasih govorimo v jeziku, ki ni poznan ljudem, ki se s tem delom ne ukvarjajo.

Zato smo se odločili, da poskusimo vsem, ki razmišljate o novi spletni strani, olajšati proces iskanja izdelovalca in sodelovanja z njim. Tako je nastal ta Slovarček izrazov.

Skozi izkušnje smo okrepili svoje poznavanje vsega digitalnega in se odločili svoje znanje ponuditi tudi vam.

Kategorije: Splošno
Angleško:
Angleško: Widget
Kategorije: Splošno
Angleško: Header
Kategorije: Splošno
Angleško:
Kategorije: Splošno

Meni je bistveni sestavni del celotne navigacije spletne strani. V meniju prikažemo povezave do drugih mest na spletni strani, za katere želimo, da jih obiskovalci obiščejo, torej kliknejo.

V meniju izpostavimo tiste elemente, ki so nam pomembni. Običajno v meni vključimo najmanj naslednje povezave:

  • Domača stran (Domov)
  • Stran “O nas”
  • Stran s ponudbo (v primeru spletne trgovine je to “Trgovina” ali izdelki)
  • Stran “Kontakt”

Seveda se o vsebini menijev odločamo v vsakem primeru posebej, saj ima vsak kaj drugega za izpostaviti. Nekateri v glavni meni vključijo tudi mnenja strank, v našem primeru so pomembni naši pretekli projekti, vključili pa smo tudi Bazo znanja (če pišete Blog, vključite to).

Meniji se lahko nahajajo na različnih lokacijah. Lahko so v glavi, kot na prikazani sliki, lahko je tudi v nogi ali kjerkoli drugje na spletni strani. Meni v glavi je Primarni, vsi ostali meniji pa so sekundarni.

Primer sekundarnega menija je v nogi spletne trgovine, kjer v meniju ponudimo povezave do Splošnih pogojev, Politike zasebnosti in druge koristne povezave za potrošnike.

Meniji znatno pomagajo pri lahkotnosti navigiranja po spletni strani, zato jih moramo zmerno vključevati povsod, kjer je to smiselno.

Angleško: Manu

Pogled spletne strani iz ozadja – torej tisti, ko spletno stran urejate; Dodajate nove zapise v Blog, nove izdelke v spletno trgovino, urejate tekste in grafični material, …

Angleško: Backend