Wordpress je vodilni Sistem za upravljanje vsebin na spletu v svetovnem merilu. Tukaj vam predstavljam, zakaj je tako in kakšne prednosti lahko tudi vi izkoristite, če se odločite za izdelavo Wordpress spletne strani.

Vsebina

Vsebina

Sorodni članki

5 korakov načrtovanja spletne strani

Izdelava spletne strani je mnogo več kot le postavitev elementov in besedila na svoje mesto. V ozadju se skriva še mnogo več. V tem članku izveš skozi katerih 5 korakov izdelave spletne strani je potrebno iti, da bo ta resnično prodajno naravnana in da bo služila svojemu namenu.

Preberi več »

CMS vs. programirana spletna stran

Kaj je bolje: Spletna stran, narejena v Wordpressu ali katerem drugem CMS sistemu, ali sprogramirana spletna stran? V tem prispevku izveš, katere so prednosti in slabosti ene in druge odločitve.

Preberi več »

Izdelava spletne strani je nekaj, o čemer bi slej ko prej moral razmisliti prav vsak podjetnik. Če berete ta članek ste verjetno že na dobri poti do te ugotovitve, ali pa celo že iščete nekoga, ki vam jo bo izdelal. Ali pa ste se celo odločili, da si jo izdelate sami in sedaj iščete informacije, ki jih za to potrebujete. 

Želiš, da ti spletno stran izdelam jaz?

Se želiš naučiti izdelave spletne strani?

1. Izdelava spletne strani - kakšne možnosti imam?

Ko razmišljate o izdelavi spletne strani imate v osnovi 2 možnosti:

 • Spletno stran je možno sprogramirati ročno
 • Spletno stran lahko naredite v okviru CMS sistema.

V tem članku o programiranih spletnih straneh ne bom govorila, ker se s tem ukvarjajo drugi strokovnjaki. Osebno so menim, da je programiranje spletnih strani od začetka zastarela praksa, saj za sodobni trg traja predolgo in je predrago. To seveda ne velja, ko gre za resnično velike projekte, kot so velika mednarodna podjetja (npr. Lidl, Adidas, Coca-Cola, …) ali če imate zelo zahteven projekt, ki zahteva ogromno izdelave po meri. Ko boste svojemu potencialnemu izdelovalcu spletne strani predstavili svoj načrt oz. cilj nove spletne strani ali trgovine, bo le-ta ocenil kakšen način izdelave je primeren v vašem primeru. 

Več o tem, kakšna je razlika med sprogramirano spletno stranjo in spletno stranjo, izdelano z uporabo CMS sistema si preberite tukaj.

CMS sistem - kaj je to?

CMS (ang. Content Management System) je po naše sistem za upravljanje vsebin. Gre v bistvu za platformo, na kateri lahko izdelamo spletno stran brez programiranja, saj so temeljne funkcije že integrirane v izbran CMS sistem. Spodaj je le nekaj primerov CMS sistemov, ki so v letu 2021 najbolj popularni. Tukaj pa je pregleden seznam vseh obstoječih CMS sistemov.

Najširše uporabljen je med njimi WordPress, na katerem tudi jaz delam vse spletne strani. Kot spletno trgovino priključim WordPress in tako dobite spletno stran in spletno trgovino, kjer lahko imate vse kar želite. Tako vaša spletna stran postane vaš osebni asistent, spletna trgovina pa vaš najpomembnejši prodajni medij!

Vsak CMS sistem ima svoje prednosti in slabosti ter namene uporabe. Več o njih si lahko preberete tukaj. 

WordPress je CMS št. 1 v svetu

Ob podatku, da obstaja vsaj 355 brezplačnih CMS sistemov, govori samo zase dejstvo, da je že več kot 30 % spletnih mest po vsem svetu izdelanih z WordPressom. 

Z Woocommercom pa je ustvarjenih kar 26 % vseh spletnih trgovin na svetu (poročilo 2020). 

Nekaj torej mora biti hudo prav, da so številke take. 

Katere so glavne prednosti WordPressa?

 • WordPress je resnično možno uporabiti za VSAKO idejo, ki jo imate!
 • Preprosta spletna stran lahko nastane popolnoma brezplačno (no, le gostovanje in domeno morate imeti).
 • Kar se tiče funkcij smo z WordPressom praktično neomejeni. Še posebej odkar so vzniknili urejevalniki spletnih strani, o katerih lahko tukaj preberete več.
 • Spletno stran, narejeno z WordPressom lahko z nekaj izobraževanja vzdržujete tudi sami.
 • Spletna stran je z WordPressom ustvarjena zelo hitro, saj ne zahteva veliko razvoja po meri. 
 • Spletno stran v WordPressu lahko kadarkoli na preprost način in hitro nadgrajujemo z dodatnimi funkcionalnostmi.

Čeprav ne maram pljuvati v lastno skledo (lol) pa je glavna prednost WordPressa to, da se ga lahko vsak nauči, seveda, če ima za to interes, predvsem pa veliiiiko časa. Čeprav WordPress ni zahteven je pa znotraj njega resnično ogromno informacij, katerih se izdelovalci spletnih strani ves čas učimo. Ob tem upoštevajmo še dejstvo, da se WordPress konstantno nadgrajuje, izboljšuje in širi funkcionalnosti.

Skratka - Izdelava spletnih strani z WordPressom je PESTRA.

In včasih je najtežje ravno to, da je možnosti preveč in je težko ločiti dobre od slabih. 

Woocommerce - logična izbira poleg WordPressa

Woocommerce je platforma za spletno trgovino, ki je bila ustvarjena posebej za WordPress in tudi le z njim deluje. Omogoča vse možne funkcionalnosti, ki jih želite. Je pa res, da zahtevnejši projekti spletnih trgovin v Woocommercu zahtevajo tudi veliko dodatnega znanja, ki ga običajno nekdo, ki se ne ukvarja s tem, težko usvoji toliko, da bi lahko upravljal svojo lastno spletno trgovino.

Zato vam priporočam, da izdelavo spletne trgovine prepustite strokovnjaku. Upoštevajte, da vi svoj čas potrebujete za to, da izvajate svoje storitve. Čas, ki bi ga vložili v učenje in izdelavo spletne trgovine v lastni režiji lahko porabite za veliko večji zaslužek, kot bo investicija v spletno trgovino. Velika verjetnost je tudi, da vam ne bo uspelo vse, kar si za svojo spletno trgovino želite in na koncu boste vseeno iskali strokovnjaka. Ob tem pa upoštevajte, da so “popravila” oz. prenove spletnih strani in trgovin običajno dražje od celotne izdelave. O tem, zakaj je tako, si preberite tukaj.

2. Koraki izdelave spletne strani v WordPressu

Da se boste lažje odločili za izdelavo spletne strani v WordPressu, podajam osnovno informacijo o tem, kateri procesi so zahtevani v povezavi z izdelavo WordPress spletne strani.

 1. Nakup domene in gostovanja.
 2. Načrtovanje vsebine – izdelati je potrebno natančen načrt strukture spletne strani.
 3. Načrtovanje dizajna.
 4. Inštalacija.
 5. Postavitev v skladu s SEO optimizacijo.
 6. Hitrostna optimizacija.
 7. Testiranje.
 8. Objava.
 9. Vzdrževanje.

3. Koliko traja izdelava spletne strani v WordPressu?

Trajanje izdelave spletne strani je odvisno v prvi vrsti od tega, ali boste izdelavo zaupali strokovnjaku ali se boste tega lotili sami. 

V kolikor bo spletno stran za vas izdelal strokovnjak, ki je vsaj nekaj spletnih strani in spletnih trgovin že izdelal, bo izdelava trajala bistveno manj.

Če se nameravate lotiiti izdelave spletne strani sami, se najprej vprašajte:

 • Kakšen je moj cilj v povezavi s spletno stranjo/trgovino?
 • Koliko časa imam na voljo za učenje in izdelavo?
 • Ali imam ustrezno predznanje.

Kako si odgovoriti na ta vprašanja pa izveš tukaj.

Upam, da ti je ta članek pomagal razumevanju vseh prednosti, ki jih prinaša WordPress. 

Če želiš vse te prednosti izkoristiti tudi ti, te vabim, da oddaš povpraševanje. V roku 24 ur ti bom poslala neobvezujočo ponudbo.

Povejte še drugim...

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
E-pošta
Share on print
Natisni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Vpišite svoj e-poštni naslov

Obvestilo!

Ta spletna stran ti mogoče ne izgleda kot spletna stran nekoga, ki izdeluje spletne strani. Ta spletna stran je tipični primer težav, ki nastanejo, ko nimamo jasne celotne spletne podobe. Le-ta v mojem primeru sedaj v ozadju aktivno nastaja in v kratkem te bom navdušila s svojim novim spletnim mestom, ki me bo celovito predstavilo in kjer boš dobila resnično vse informacije o meni in mojem delu, pa tudi do številnih koristnih strokovnih brezplačnih, pa tudi plačljivih vsebin. 

Želiš, da te nekdo usmeri k pravilnemu nastopu na spletu?

In to BREZPLAČNO!?